Αγγλία και Ουαλία απαγορεύουν τα smart γυαλιά στις αίθουσες των δικαστηρίων
Άλλη μια απαγόρευση για τα smart glasses στα δικαστήρια.
Τα δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας απαγόρευσαν την είσοδο των Meta smart glasses στα κτίριά τους, λόγω του κινδύνου κρυφής καταγραφής συνεδριάσεων, μαρτύρων και ενόρκων. Όσοι προσέρχονται με τα γυαλιά θα πρέπει να τα παραδίδουν στην είσοδο και να τα παραλαμβάνουν όταν αποχωρούν.
Απαγόρευση στα δικαστικά κτίρια
Η απόφαση εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Δικαστηρίων και Δικαστικών Διαδικασιών της Αυτού Μεγαλειότητας (His Majesty’s Courts & Tribunals Service – HMCTS), του φορέα που διαχειρίζεται ποινικά, αστικά και οικογενειακά δικαστήρια στην Αγγλία και την Ουαλία. Το προσωπικό ασφαλείας θα τις κατάσχει προσωρινά κατά την είσοδο και θα τις επιστρέφει στον ιδιοκτήτη κατά την έξοδο από το κτίριο.
Η βασική ανησυχία είναι ότι τα Ray-Ban Meta και άλλα smart glasses με κάμερα μπορούν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο όσο φοριούνται. Αυτό καθιστά πολύ δυσκολότερο να διαπιστωθεί αν κάποιος καταγράφει μια διαδικασία, σε σχέση με ένα smartphone που πρέπει να κρατηθεί εμφανώς στο χέρι. Στην Αγγλία και την Ουαλία, η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο σε δικαστήριο χωρίς επίσημη άδεια απαγορεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί ως περιφρόνηση δικαστηρίου. Η HMCTS εξήγησε ότι οι υφιστάμενοι περιορισμοί εγγραφής είναι ο λόγος που τα Meta glasses δεν επιτρέπονται πλέον στους χώρους δικαιοσύνης.
Γιατί τα smartphones εξαιρούνται
Η πολιτική δεν απαγορεύει γενικά τα smartphones. Οι επισκέπτες μπορούν να τα έχουν μαζί τους, αρκεί να μην τα χρησιμοποιούν για να καταγράφουν εικόνα ή ήχο από συνεδριάσεις. Η HMCTS δεν δίνει αντίστοιχη εξαίρεση στα γυαλιά, επειδή η κάμερα βρίσκεται ενσωματωμένη στον σκελετό και η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να είναι προφανές στους γύρω ότι καταγράφονται.
Η πίεση αυξάνεται για τη Meta
Η απόφαση έρχεται μετά από αντίστοιχη απαγόρευση των smart glasses στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης τον προηγούμενο μήνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετές παμπ, εστιατόρια, θέατρα και ιδιωτικά clubs έχουν επίσης αρχίσει να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τα smart glasses, επικαλούμενα φόβους για μη συναινετική καταγραφή πελατών και εργαζομένων. Η Meta δεν σχολίασε την απόφαση της HMCTS, αλλά η εξέλιξη προσθέτει νέο κεφάλαιο στη συζήτηση για το εάν η ένδειξη LED που διαθέτουν τα γυαλιά αρκεί για να ενημερώνει αποτελεσματικά τους παρευρισκόμενους ότι καταγράφονται.